Minoriteternas Europa i TV och på webben

Produktionsbolaget Fri film planerar som bäst en omfattande tv-serie och en webbsatsning med ingående datajournalistik under arbetsnamnet Minoriteternas Europa. Som programledare medverkar en av Europas främsta flerspråkighetsexperter, finländaren Johan Häggman som talar tio språk flytande. Här ett par korta filmsnuttar från vår researchresa där Johan Häggman bland annat försöker utreda vad fotbollen betyder för den baskiska minoriteten:

 

Den 27 mars 2016 gjorde HBL en intervju med Johan Häggman, där även tv-serien Minoriteternas Europa nämndes. Läs intervjun här:

https://www.hbl.fi/artikel/larde-sig-atta-sprak-genom-att-harma/

I december 2015 besökte vi San Sebastian och Bilbao för att bekanta oss med den baskiska kulturen. Vår researchresa där väckte stort intresse bland de lokala medierna (länken):

http://www.noticiasdenavarra.com/2015/12/09/sociedad/navarra/un-experto-finlandes-recaba-en-navarra-informacion-sobre-el-euskera-para-un-documental

Om projektet Minoriteternas Europa:

I Norden tror vi ofta att vi är världsbäst på minoritetspolitik. Men också majoritetsbefolkningarna i Norden kunde må bra av ett fördjupat perspektiv på de tidvis överraskande och radikala former av minoritets- och språkstrategier som drivs i olika hörn av Europa. Eller är allt detta kanske bara överraskande ur ett nordiskt perspektiv?

Några exempel: Varför vill den spanskspråkiga majoritetsbefolkningen i Katalonien och på ögruppen Balearerna placera sina barn i enspråkigt katalanska skolor, utan att någon talar om ”tvångskatalanska” (jmf diskussionen om den obligatoriska svenskan i Finland). I Katalonien handlar det dessutom om betydligt mer än att ha ämnet katalanska som ett av flera skolämnen: här betyder obligatorisk katalanska att s.g.s. alla ämnen undervisas på katalanska, även naturvetenskapliga ämnen.  Därför blir den här ”minoritetsfrågan” viktig även för majoritetsbefolkningen.

På motsvarande sätt kan vi i Norden märka hur frågor som vi traditionellt har förknippat med sverigefinnarna eller finlandssvenskarna i stor grad berör majoritetsbefolkningen i Finland och i Sverige.

I programserien letar vi efter nya perspektiv genom att bekanta oss t.ex. med den ungerska minoriteten i Rumänien eller det tyska Sydtyrolen i Italien.
Peik Henrichson är regissör och producent, och han skriver manus i samarbete med flerspråkighetsexperten Johan Häggman. Den extroverte Häggman fungerar också som seriens guide och tv-ansikte.

I Rumänien .t.ex, kommer president Klaus Iohannis från den tyska minoriteten.  I Iohannis hemstad Sibiu (eller Hermannstadt på tyska)  är de tyska skolorna omåttligt populära trots att det inte finns några tyskar kvar. Rumänska föräldrar väljer att sätta barnen i tyska skolor för att de skall bli tvåspråkiga.

Och vad beror det på att baskerna nästan konsekvent använder spanskan då de kommunicerar på Facebook och andra sociala medier, trots att baskiskan i de baskiska städerna och byarna har hög status som gatuspråk? Bland finlandssvenskarna är läget ofta det rakt motsatta: finskan dominerar på gatorna och i butikerna, medan man på de sociala medierna gärna markerar sin språkliga identitet.

Genom att veta mer om hur språkliga minoriteter lever och mår inom EU, kan även minoriteterna i Norden (t.ex. sverigefinnarna, finlandssvenskarna och samerna) som bonus få ett bättre perspektiv på sig själva som minoriteter.

Johan Häggman (uttalas förstås Hackman på spanska) medverkade i maj 2016 i en tv-debatt i Europaparlamentet. På videon här nedan kan man höra honom berätta om Finland ungefär vid 17:45 framåt

http://www.elpuntavui.tv/video/168396353.html

Här nedan ser man Johan Häggman prata med i frisisk fårfarmare i norra Tyskland. Johan noterade att fåren verkar förstå frisiska bättre än tyska.

Johan bland faren 3

Ta gärna kontakt om du har synpunkter på ämnet Minoriteternas Europa. Det här projektet stöds av Svenska kulturfonden, vilket vi är tacksamma för!

Kontakt / yhteys / contact:

Fri film

Peik Henrichson

Artillerigatan 5

07900 Lovisa

Finland

+358 451260339

mail:

peik.henrichson@gmail.com

2 tankar om “Minoriteternas Europa i TV och på webben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s